21 stycznia (sobota), w wałbrzyskim kinie Apollo odbyła się premiera filmu „Skarb”.

Stowarzyszenie „Świdna”: ze Świdnika (Gmina Marciszów) wiosną minionego roku złożyła wniosek do programu „Działaj Lokalnie” na nakręcenie filmu pełnometrażowego pt. „SKARB”, na podstawie opowiadania Pani Olgi Tokarczuk. Uzyskana dotacja w wysokości 6.000 zł w postaci grantu stała się początkiem dużego przedsięwzięcia.

Pomysł i zapał inicjatorów i reżysera Pana Andrzeja Łagody wsparło, nie tylko finansowo, wielkie grono ofiarodawców. Wiele osób, mieszkańców Świdnika udostępniło różne przedmioty wykorzystane do scenografii, począwszy od mebli a skończywszy na zastawach porcelanowych i srebrnych. Projekt zakończono wydatkami w kwocie ponad 40.000 zł.

W filmie „Skarb” zagrali aktorzy – amatorzy z teatru Lokomotywa ze Świdnika, mieszkańcy, a nawet wójt Gminy Marciszów Pan Wiesław Cepielik. Autorzy scenariusza Panowie Andrzej i Michał Łagoda przenieśli akcję dramatu z lat sześćdziesiątych do czasów współczesnych.
Bohaterowie debiutu dramatopisarskiego „Skarb” poszukują poniemieckich skarbów. Ojciec ciągle wierzy w to, że uda mu się dzięki znalezisku wzbogacić. Córka Krysia słyszy w uchu głos wyjątkowego mężczyzny Amosa, który wyznaje jej miłość. Bohaterka postanawia go odnaleźć.
Sceny do filmu kręcone były m.in. na terenie gminy Marciszów. Na premierze nie zabrakło pisarki i noblistki Pani Olgi Tokarczuk, która bardzo pozytywnie oceniła filmową adaptację swojej sztuk. Zaproszenie przyjął również prezes Akademii Rozwoju Filantropii w Polsce, Pan Paweł Łukasiak.
Realizacja filmu była możliwa dzięki wsparciu Polsko Amerykańskiej Fundacji Wolności z programu Działaj Lokalnie oraz darczyńców, m.in. Gminie Marciszów, Państwu Edycie i Aloizowi Gillmaier.
Obsada:
Krysia – Angelika Kałuża